När betalar man pantbrevet?

Om du hamnat här vet du kanske vad ett pantbrev är, om inte rekommenderar vi att du först läser vår artikel om pantbrev. Pantbrev är ju det dokument som används som säkerhet för bolånet. På äldre fastighet finns det ofta ett pantbrev och man behöver inte betala för pantbrev för den delen, är det blivande lånet större än de pantbrev som finns så måste man däremot teckna ett pantbrev för resterande lånesumma.

Säg som exempel att du ska låna 2 000 000 kronor och det finns ett pantbrev på 500 000 kronor, du behöver då teckna ett pantbrev till på 1 500 0000 kronor (2 000 0000 – 500 000). Kostnaden för pantbrev är 2% av pantbrevets summa. Utöver dessa 2% tillkommer en administrativ avgift på 375 kronor per pantbrev.

Om vi fortsätter med vårt exempel på 1 500 000 kronor så kommer ett pantbrev för att täcka den summan att kosta 1 500 000 * 2% + 375kr = 30 375 kronor.

Viktigt att tänka på är att pantbrevet är bundet till fastigheten så det går inte att överföra ett pantbrev från en annan fastighet.

Så när behöver man skramla fram pengarna för att betala pantbrevkostnaden? Det är oftast på tillträdesdagen; då förra ägare löser sitt lån och då sätter upp ditt lån. Då görs även överföring för pantbrev och lagfart. Vissa har dock meddelat till oss att de fått en faktura någon vecka – upp till en månad efter tillträdesdagen med pantbrevkostnaden, vårt råd är dock att ha pengarna för pantbrev och lagfart redo redan till tillträdesdagen.

Kommentera gärna om du har andra erfarenheter av när man måste betala pantbrev och/eller lagfart, tack!

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *