Topplån

Topplån lånpyramidenTopplån är den del av ett lån som sträcker sig över det som långivaren anser att man har säkerhet för, det vill säga marknadsvärdet på bostaden med en viss marginal. Ett topplån brukar hamna på cirka 10-15% av det totala lånet vid ett bostadslån. Eftersom ett topplån har högre risk än bottenlånet då det saknar säkerhet så är räntan ofta en bra bit högre än det övriga lånet, därför är det viktigt att så snabbt som möjligt betala av denna del för att sänka sina räntekostnader. Ett topplån har normalt därför en mycket kortare amorteringstid. I ett topplån är räntan vanligtvis rörlig men möjlighet att binda räntan är i vissa fall också möjligt. Amorteringstiden på ett topplån är ofta mellan 10-20 år.

Har värdet på din fastighet stigit sedan du tog lånet? Då finns chansen att du kan förhandla till dig en lägre ränta hos din långivare.

Många väljer att inte amortera något på sitt bottenlån och satsar istället på att amortera så mycket som möjligt på sitt topplån som har en högre ränta.

Vill man ta ett topplån, dvs. ett lån utan säkerhet (blancolån / privatlån) hos annan långivare så går det givetvis bra. Om du vill jämföra privatlån rekommenderar vi denna sajt som har uppdaterade lånevillkor och räntor och ger en snabb överblick av dina lånemöjligheter.